Resum dels Trigrames
Una Mica d'historia

Es calcula que l'origen dels trigrames es remunta entre els anys 2852 i 2738 abans de Crist en el regnat del primer emperador de la Xina Fu Xi que es considera el fundador de la civilització xinesa que segons la llegenda en aquesta època els homes convivien amb els semidéus.

Segons la llegenda a l'emperador Fu Xi li van ser revelats els trigrames a l'veure'ls escrits sobre el llom d'un animal mitològic que s'assemblava a una barreja de cavall i drac emergint de el riu groc (Hwang-ho antigament o Huang He actualment), es va creure que reflectien el coneixement de el poder creatiu de el cel que es considera com la força Yang pura en connexió amb la terra que es considera el poder receptiu com a força Yin pura.

Els antics savis xinesos van observar que existeixen 8 imatges o fenòmens bàsics en l'Univers que representen les 8 formes de el moviment de l'energia.

Fu Xi va pensar en crear un sistema dinàmic per poder explicar que en l'univers l'únic que romans constant és la permanència dels canvis.

El I Ching O Yijing

El I Ching "Yijing" o Llibre dels Canvis néixer com a mètode d'endevinació utilitzat per la noblesa xinesa de les dinasties més antigues encara que també es va usar més tard en la meditació Taoista i considerat com a llibre filosòfic de la tradició confuciana.

Es considera que El I Ching "Yijing" o Llibre dels Canvis té una antiguitat d'uns 30 segles. Aquest llibre conté el significat dels trigrames i hexagrames i a través dels temps s'han anat afegint continguts.

El I Ching està dividit en dues parts creades en diferents èpoques però agrupades finalment en un sol text pels erudits de la dinastia Han. La primera part anomenada Zhouyi s'atribueix a el rei Wen Wang fundador de la dinastia Zhou (1100-480 AC) de què sorgeixen els 64 hexagrames basant-se en els símbols dibuixats per l'emperador Fu Xi amb la mort de Zhou seu fill el duc de Zhou afegir comentaris a cadascuna de les línies dels hexagrames finalitzant la primera part. La segona part anomenada Shi Yi (Les deu ales) conté deu apèndixs que complementen les sentències de la primera part Zhouvi, escrites per Confuci i els seus deixebles. Aquesta segona part afegeix coneixement sobre la interpretació dels hexagrames, dels trigrames, de l'associació dels hexagrames formats a partir de parells de trigrames explicant el seu significat des de diferents punts de vista, notant-se fins i tot discrepàncies entre aquests punts de vista ja que van ser realitzats per diferents escoles i en diferents moments de la història.

Amb la unió de la primera part el Zhouyi i la segona el Shi Yi sorgeix el Yijing com es coneix en l'actualitat. Per als xinesos, l'I Ching significa la font de consulta davant de qualsevol decisió d'importància.

El llibre -com reverència se li qualificació pot indicar en cada moment la direcció correcta per al actuar. Es creu que l'I Ching va ser utilitzat per Lao Tseu que es va inspirar en el per al seu llibre Tao et ching.

Composició del trigrama

El trigrama es genera a partir de l'Tao que genero al seu torn el Yin i el Yang en constant canvi i harmonia no pot existir l'un sense l'altre i equilibrant entre ells formant el Taiji.

Un trigrama o Gua es compon de tres línies una damunt d'una altra compostes per línies Yang que es representen com una línia contínua i línies Yin que es representen com una línia discontínua.

El trigrama es realitza des de la línia de sota fins a la línia de dalt.

Aquesta combinació de 3 línies de 2 possibles tipus (Yin i Yang) permet generar un total de 8 trigrames 2^3 = 8 .

El Yang representa el cel i el Yin representa la terra, combinant-los en grups de 3 es pretén descriure les característiques essencials d'univers sempre en canvi i equilibri, cada un d'ells tindrà unes propietats i elements associats.

La composició de l'trigrama ve donada per grups combinant les línies de Yang i de Yin des de baix fins a dalt en grups de 3 creant subgrups:

• El grup de Yang en la línia base inferior forma dos subgrups o si la línia mitjana és Yang es diu tai Yang, també anomenat vell Yang. o si la línia mitjana és Yin es diu shao Yin, també anomenat nou Yang.

• el grup de Yin en la línia base inferior forma dos subgrups o si la línia mitjana és Yang es diu shao Yang, també anomenat nou Yin. o si la línia mitjana és Yin es diu tai Yin, també anomenat vell Yin De cada un dels subgrups descrits pengen 2 elements fent el total dels 8 trigrames considerant forces creatives dels trigrames Yang i forces receptives els trigrames Yin.


Descripció dels trigrames (Bagua)
Símbol Nom Família Element Orientació Estació Animal Color Vas meravellós
Cel(Chien) Pare Metall Sud Estiu Cavall Daurat Chong Mai
Terra(Kun) Mare Terra Nord Hiver Bou Ócre Yin Keo Mai
Tró/Llampec(Chen) Fill gran Fusta Nord Est Inici primavera Drac Verd Yang Wei Mai
Aigua(Kan) Segon fill Aigua Oest Tardor Porc Negre Yang Qiao Mai
Muntanya(Ken) Tercer fill Terra Nord oest Inici Hiver Gos Blau Yin Wei Mai
Vent(Xun) Filla gran Fusta Sud est Inici Tardor Gall Porpre Dae Mai
Foc(Li) Segona Filla Foc Est Primavera Faisà Vermell Ren Mai
Llac(Dui) Tercera Filla Metall Sud Est Inici Estiu Boc Blanc Du Mai

Resum dels Hexagrames
Els hexagrames

Un cop vistos els trigrames formats per 3 línies en totes les combinacions de Yang amb ying donant un total de 8 trigrames.

Si combinem tots els trigrames formant ajuntant de dos en dos es generen els hexagrames 8x8 = 64 combinacions possibles Els 64 hexagrames (sis línies 3 d'un trigrama i 3 de l'altre) són altres tants instruments per comprendre el significat d'altres tantes situacions bàsiques.

La veritat de l'hexagrama emana de les condicions físiques de el moment en què es va obtenir, en què es va construir línia per línia. D'acord a la tradició xinesa es tracta d 'agents espirituals que d'una manera misteriosa donen un sentit de resposta a les manipulacions, una veritable ànima de el Llibre.

20/07/21 14:51
Aceptar Cerrar página