Els 10 principis del Tai-txi
Els 10 principis del taixi els va crear el mestre Yang Chen Fu (1883–1936) net del mestre Yang Lu Chan (1799-1872) creador del estil Yang
1 La energia ha de estar a la part superior del cap i ha de ser suau i sensible (Xu Ling Ding Jing)

Vol dir que el cap ha d'estar dret i sense decantar-se, amb el coll recte però relaxat com si s'estigués penjant d'un fil invisible.

La boca ha d'estar en posició natural no forzada i amb la llengua tocant el paladar per tal de tancar el Ren-mai amb el Du-mai.

Tots els músculs de la cara han d'estar relaxats.

2 Baixar el pit i pujar l'esquena (Han Xiong Ba Bei)

Vol dir que el pit ha d'estar suaument relaxat permetent que el Qi(energia) baixi a l'Tan-T'ien

Si es relaxa el pit, llavors l'esquena s'eleva de forma natural

3 Relaxar la cintura i els melucs (Song Yao Song Kua)

Vol dir que sent la cintura el punt central del cos. ha d'estar relaxada, llavors les cames, que són la nostra base, tenen força i la nostra posició és estable.

Canviar el ple pel buit vindrà de la rotació del maluc i cintura. Per tant es diu que el maluc és una de les àrees més vitals

4 Diferenciar entre el ple i el buit (Feng Shi Xu)

Distingir «Ple de buit» és el primer principi de l'Taijiquan. Si el pes de tot el cos roman a la cama dreta, llavors la cama dreta està plena (yang) i l'esquerra buida (yin).

Sols després de distingir entre Ple i Buit, entre yin i yang, podrem girar en els moviments, de forma àgil, suau i sense esforç.

5 Enfonsar les espatlles i deixar caure els colzes (Chen Jia Zhui Zhou)

Vol dir que cal relaxar-los i deixar-los caure. Si no estan relaxats i pengen cap avall sinó que estan elevats, el Qi s'eleva amb ells i tot el cos queda sense força

No s'ha d'utilitzar força muscular des de les espatlles.

Deixar caure els colzes vol dir que els colzes estaran relaxats, apuntant cap avall però sense estar enganxats a el cos o molt separats.

Si els colzes estan aixecats llavors les espatlles no poden enfonsar-se.

6 Emprar el pensament creatiu (Energia) i no la força muscular (Yong Yi Bu Yong Li)

Vol dir que s'ha de dependre exclusivament de la ment/intenció Yi i no de la força física.

En la pràctica de l'Tai Chi tot el cos ha d'estar relaxat. Si s'és capaç d'eliminar la més mínima sensació de tensió o de pesadesa, llavors es desbloquejaran els nervis, tendons, vasos sanguinis, i ossos, aconseguint llavors llibertat de moviment i aquests seran suaus, lleugers, àgils, circulars i espontanis

7 Enllaçar l'alt i el baix (Shang Xia Xiang Sui)

La unitat de la part superior i la part inferior és el que en el tractat de Tai Chi Chuan fa referència a que l'arrel està en els peus, es distribueix a través de les cames, es controla pel maluc i la cintura i s'expressa en les mans .

Des dels peus a les cames i al maluc ha de circular el Chi (energia) de forma contínua. Quan les mans, maluc i cintura i peus es mouen, l'esperit (Shen) als ulls, es mou a l'uníson.

8 Unir l'interior amb l'exterior(Nei Wai Ziang He)

Vor dir que si aixequem l'esperit, llavors els nostres moviments seran naturals, lleugers i suaus.

Quan l'intern i l'extern s'unifiquen com un sol Chi, llavors no hi ha interrupció.

Si l'esperit no dirigeix, si no hi ha intenció, el moviment es converteix en un mer sacseig de braços i cames. Això seria suficient si només busquéssim realitzar exercici físic, però per aprofitar els avantatges de l'Taijiquan cal utilitzar també la ment i la intenció.

9 Enllaçar els moviments sense interrupció (Xiang Liao Bu Duao)

Vol dir que la força es consumeix abans d'aparèixer la nova.

En Tai Chi Chuan es fa servir la ment (Yi) i no la força. Des del principi a la fi no hi ha interrupcions i els moviments s'enllacen uns amb els altres de forma natural.

Tot és complet, continu, circular i interminable. Això expressa la idea de continuïtat en un sol Qi, com un gran riu fluint sense fi.

10 Cercar la calma d'intre del moviment (Dong Zhing Qiu Jing)

Vol dir que el Taitxi fa servir la quietud o calma per oposar-se o contestar el moviment.

Fins i tot quan estem en moviment romanem en calma. Per tant a l'practicar les postures és millor fer-ho el més lentament possible.

Quan s'alenteix el moviment, llavors la respiració és més lenta i llarga i el Chi pot baixar a l'Tan-T'ien, evitant-se d'una manera natural els efectes perjudicials de l'pols accelerat.


20/07/21 13:18
Aceptar Cerrar página